Silan Logo Silan Suprême Silan Suprême

FAQ

Koje prednosti pruža Silan?

Zaštita i mekoća tkanina

Tijekom učestalog pranja pamučne, prirodne i sintetičke tkanine mogu izgubiti svoju prvotnu mekoću i trajnost, a boje blijede. Omekšivač za rublje Silan stvara zaštitni sloj na svakom vlaknu, omekšava ga i čini fleksibilnijim. Taj efekt omogućuje značajno očuvanje tkanine i boje: ispiranje sa Silanom omogućuje dulju uporabu i dulju postojanost boja, a on je zaslužan i za posebno nježan osjećaj rublja na vašoj koži.

Sprječava elektrostatički naboj

Na sintentičkim se tkaninama u perilici i sušilici za rublje često nakuplja elektrostatički naboj. Tada tkanine s nabojem poput magneta privlače prljavštinu. Omekšivač za rublje Silan sprječava stvaranje elektrostatičkog naboja tijekom sušenja te tako sprječava i ponovno prikupljanje prljavštine. Sintetičke tkanine stoga dulje ostaju čiste.

Jednostavnije glačanje

Glačanje je mnogo jednostavnije jer su vlakna prethodno zaglađena omekšivačem za rublje. Tkanina se manje gužva i nabori nisu tako duboki. Brojne se tkanine ni ne moraju glačati.

Brže sušenje

Rublje se uz to brže i suši: uporabom omekšivača za rublje Silan tijekom završnog ispiranja, rublje pri centrifugiranju ne upija toliko vode. Tkanine sadržavaju manje suvišne vode i brže se suše.

Što sadržava omekšivač za rublje?

Omekšivač za rublje sastoji se od biorazgradivih kationskih surfaktanata (koji se nazivaju esterkvati) zahvaljujući kojima je tkanina mekana, a ugodni miris i boja tkanine traju duže. U verzije s voćnim mirisima iz sigurnosnih se razloga dodaju gorke tvari kako bi se spriječilo da djeca popiju tekućinu.

Je li istina da se rublje oprano omekšivačem sporije suši?

Ne, zapravo je suprotno: uporabom Silana u završnom ispiranju više se vode centrifugira s rublja. Tkanine tako sadržavaju manje suvišne vode. Rezultat je rublje koje se brže suši. Pri sušenju u sušilici uz korištenu preporučenu dozu Silana, vrijeme sušenja može se smanjiti za do deset minuta.

Što će se dogoditi ako upotrijebim previše/premalo Silana?

Ako je doza preniska, pozitivna svojstva Silana ne mogu se optimalno ostvariti. Prekomjerna količina, posebno na rublju od frotira, može uzrokovati smanjenje upijanja u tkaninu. Stoga preporučujemo da za svako pranje upotrebljavate preporučenu dozu.

Mogu li upotrebljavati omekšivač za rublje za sve vrste tekstila, čak i za materijale koji dišu, kao što je to Gore-Tex?

Omekšivač se ne bi trebao upotrebljavati s tkaninama s propusnom membranom (Goretex, Sympatex) i funkcionalnim tkaninama od mikrovlakana. Omekšivač može utjecati na funkciju membrana. Međutim, ako se tkanina s membranom opere s omekšivačem, nemojte paničariti: njezina će se funkcionalnost povratiti nakon sljedećeg pranja bez omekšivača.

Postoje li tkanine na kojima se omekšivač ne smije upotrebljavati?

Omekšivač se ne bi trebao upotrebljavati s tkaninama s propusnom membranom (Goretex, Sympatex) i funkcionalnim tkaninama od mikrovlakana. Omekšivač može utjecati na funkciju membrana.

Kako se primjenjuje Silanova svježina za sušilice?

Silan za svježinu pri sušenju stavlja se u pretinac za tekući omekšivač u perilici za rublje, kao i uobičajeni omekšivač za rublje. Bez obzira na to hoćete li rublje staviti u sušilicu ili ne, rublje će biti mekano i intenzivno svježeg mirisa.

Pažnja, nemojte ga dodavati u sušilicu za rublje!

Oštećuju li omekšivači za rublje okoliš?

Do početka devedesetih godina 20. stoljeća kationski surfaktanti distearil dimetil amonijev klorid (DSDMAC) upotrebljavani su kao osnova za proizvodnju omekšivača za rublje. Loša biorazgradivost DSDMAC-a potaknula je potragu za odgovarajućim zamjenama. Rješenje je pronađeno u razredu tvari poznatih pod nazivom esterkvati (EQ). Stoga su već mnogo godina surfaktanti iz omekšivača za rublje Silan brzi, jednostavni i u potpunosti biorazgradivi.

Nije li se iz ekoloških razloga bolja suzdržati od uporabe Silana?

Uporabom omekšivača za rublje Silan u završnom ispiranju rublje upija manje vode. Tkanine tako sadržavaju manje suvišne vode. Rezultat: vrijeme sušenja u sušilici može biti znatno manje, čime se također štedi energija.

Glačanje je jednostavnije uz uporabu Silana jer je rublje nakon sušenja mekše zahvaljujući ispiranju s omekšivačem. Vrijeme glačanja može se znatno smanjiti, čime se također štedi energija.

Uporabom Silana tako se doprinosi uštedi energije. Budući da su i sastojci Silana biorazgradivi (pogledajte pitanje: Oštećuju li omekšivači za rublje okoliš?), ekološke kritike iz ranih 90-ih više nisu opravdane.

Mogu li upotrijebiti omekšivač za rublje ako imam vrlo osjetljivu kožu?

Najnovija istraživanja potvrđuju da je uporaba omekšivača za rublje Silan sigurna za osobe s osjetljivom kožom. Aktivni sastojci omekšivača za rublje Silan zaglađuju površinu vlakana tkanine i čine je mekšom. To je odlučujuća prednost za osjetljivu kožu, jer mekane tkanine dovode do znatno manje iritacije kože. U mnogim slučajevima, uporabom omekšivača za rublje može se postići bolje cjelokupno stanje kože.

Uporaba omekšivača Silan Sensitive preporučuje se kao inačica koju karakteriziraju značajke koje su izrazito kompatibilne s kožom.

Koje su prednosti alternative koja odgovara osjetljivoj koži?

Omekšivači za rublje općenito održavaju i zaglađuju tkanine i čine ih mekšima. To je jasna prednost za osjetljivu kožu. Želite li dodatno zaštititi svoju kožu, preporučujemo uporabu omekšivača Silan Sensitive. Ova verzija sadržava blage sastojke za kožu i može se upotrebljavati čak i za vrlo osjetljivu kožu i delikatnu kožu beba. U dermatološkim ispitivanjima na ljudima s osjetljivom kožom posebno je provjerena i potvrđena izrazita pogodnost za ljude s osjetljivom kožom i alergijama te za malu djecu.

Mogu li upotrebljavati omekšivač za rublje i na dječjoj odjeći?

Omekšivači za rublje općenito održavaju i zaglađuju tkanine i čine ih mekšima. To je jasna prednost za osjetljivu kožu, jer zaglađene tkanine dovode do znatno manje iritacije kože.

Silan Sensitive preporučuje se za uporabu za vrlo osjetljivu dječju kožu. Ova vrsta sadržava sastojke koji su posebno nježni za kožu.